sobota 6. února 2016

Polemika o písni Can't hold us od Macklemora a Ryana Lewise

Nejprve několik suchých faktů.
Jedná se o písničku z alba The Heist (vydáno 2012), která byla vypuštěna jako singl 16. srpna 2011. Autorsky se na ní podílel Macklemore, Ryan Lewis a Ray Dalton. Je v tónině E moll a její tempo je 146 beatů za minutu. Píseň byla na vrcholu žebíčku Billboard Hot 100, jako klip byla nominována na Grammy v roce 2014, v kategorii Nejlepší hudební video a na Spotify byla Nejpřehrávanější písní roku 2013. Klip k písni byl premiérově uveden 17. dubna 2013. Jeho natáčení trvalo tři měsíce, na šestnácti lokacích. Vyhrál cenu MTV za nejlepší hip-hopový klip, byl nominován i za střih a režii. Klip má v současnosti na youtube přes 380 milionů shlédnutí.

Nyní několik srdíčkových faktů.
Macklemorovo občanské jméno je Ben Haggerty, a to se nám se sestrou velmi líbí. Skvělý jméno. Nejprve vystupoval jako Professor Macklemore, což je jméno imaginárního superhrdiny, kterého si jako malý vymyslel.
Podejmlíko fascinuje ta část, kde Macklemore stříhá (v paruce) na pláži Raye Daltona a přesně si pamatuji, jak jednou říkala: ,,To si jako říkali 'Chm, co teď? Tak tam dáme Macklemora jak stříhá borce, co zpívá refrén?' a pak to udělali?" Mě fascinuje ta část, kdy hudba zpomalí, Ryan Dalton zpívá refrén, a do toho je záběr, jak Macklemore s lidma  na lodi pořád skáčou. Ta loď se mimochodem jmenuje Lady Washington.

A nyní něco, co mě nedávno při sledování toho klipu vzalo jak palice mezi oči.
Klip začíná tím, že dredatej děda, dá Macklemorovi vlajku The Heist, poté ta vlajka putuje, protagonisti si ji předávají, jezdí s ní na velbloudovi, vypálí jí raketou, aby ji nakonec Macklemore vyvěsil na nějakou věž... No a moje pointa je ta, že tu vlajku měl už na začátku, tak ji tam mohl vlastně pověsit rovnou. A pak taky v průběhu toho klipu je u tý vlajky mockrát. Mohl ji kdykoliv jít pověsit. Ale pak by to nebylo tak cool. A to by byla škoda. Pokojíček na přívěsu za autem chce přece každej.

Šilamáma Půlplicpryč












Žádné komentáře:

Okomentovat