pátek 13. listopadu 2015

Náhodně zadumaný příspěvek o broukovi.

Dnes jsem se během procházky zadumala nad schopnostmi Albuse Brumbála.
Knihy naznačují, že jsou rozsáhlé a mocné, ty schopnosti.
Ale také přímo i nepřímo říkají, že jich Albus Percival Brian Wulfric zase tolik nepoužívá - a to ze strachu, že by potom začal příliš toužit po moci a vydal se na scestí.
Proti některým problémům kouzelnického světa zase nevykročí proto, že důvěruje svým žákům a následovníkům a chce je nechat zmoudřet tím, že se s těmi problémy budou muset vypořádat sami.
S tím vším tak nějak dejme tomu nemám problém, i když je krapet těžké přijmout, že mu cca deset měsíců chodil Quirrell s Voldemortem v turbanu po škole a on si toho nevšiml.
Ale budiž, to byla jedna z mnoha důležitých lekcí pro Harryho, díky kterým načerpal schopnosti a sebevědomí pro další boj.
Ale potom je tu jeden brouk.
Tedy Rita Holoubková v podobě brouka jako nenahlášená zvěromágyně.
Pošahaná novinářka, která v touze po nejčtenějším sólokaprovi poškodila Harryho i Brumbálovu mediální pověst natolik, že valná část kouzelnické vlády i široké veřejnosti následně nevěřila žádnému jejich dalšímu tvrzení a to docela významně zbrzdilo a vykolejilo první etapu tažení proti Voldemortovi.
Takže se vlastně ve výsledku ptám: Je Brumbál chytřejší než Hermiona? Protože, se vší úctou k Hermioně, si myslím, že byl měl být, tak jak to, že si tu maškarádu s přeměnami v brouka neuvědomil sám? Brumbál, který víceméně ví o všem, co se děje ve škole, a zná nonverbální kouzla, která mu umožní prohlédnout neviditelný plášť a bůh ví co ještě?
Nebo o tom věděl a řekl si, že pokud Zlaté trio do konce roku tu záhadu samo nevyřeší, tak že po tom zasáhne?
A nebo jenom podcenil vliv jejích paskvilných článků na mínění kouzelnické veřejnosti?
A nebo jenom cestou pro banány příliš přemýšlím nad nesmyslnými detaily svých oblíbených knížek?
A co na to Jan Tleskač?

Podejmlíko Půlrohlík


2 komentáře: